Nákupní košík

Řecký ořechový koláč s rumem

Popis

Výtečný koláč! Musíte vyzkoušet! K němu si můžete udělat náš čaj z malotiry, diktamu nebo směsi krétských bylin.

Doba přípravy

25 minut

Doba pečení

35 minut

Ingredience

Koláč:

  • 500g opražených lískových oříšků
  • 100 g drcených sušenek s vanilkovou příchutí (stačí piškoty)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • kůra z jednoho citrónu (použijte Bio)
  • 7 vajec, žloutky odděleně od bílků
  • 1/2 lžičky vinného kamene
  • 200g cukru
  • 135 g rozpuštěného másla
  • 100 g lískových oříšků nebo mandlí nasekaných nahrubo

Poleva:

  • 250 g cukru
  • 125 ml vody
  • 100 ml rumu

Postup

V kuchyňském robotu umeleme ořechy a sušenky, přidáme prášek do pečiva a citrónovou kůru a promícháme.

K bílkům přidáme vinný kámen a ušleháme sníh. Postupně zašleháme 4 lžíce cukru.

V jiné misce si vidličkou ušleháme žloutky se zbývajícím cukrem na hustou světlou hmotu. Přimícháme do ořechové směsi, přidáme rozpuštěné máslo a důkladně! promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh.

Troubu předehřejeme na 180st.C. Těsto přemístíme na vymazaný a moukou vysypaný plech o rozměrech cca 20x30 cm a povrch posypeme zbývajícími ořechy. Pečeme přibližně 30-35 minut, dokud není koláč ve středu propečený.

Mezitím si připravíme rumovou polevu. Cukr s vodou přivedeme k varu a necháme 5 minut mírně vařit, přidáme rum a vaříme další 3 minuty. Poté odstavíme a necháme trochu vychladnout.

Po upečení koláč zalijeme teplou polevou. Po vychladnutí krájíme na kosočtverce jako baklavu.

Co je u nás nového