Nákupní košík
Vážení zákazníci, v době od 19.2. do 1.3. nebudeme moci vyřizovat vaše objednávy. Přijaté objednávky vyřídíme ihned uplynutí této doby. Děkujeme za pochopení. Vaše Bakaliko

Chobotničky dušené ve víně

Popis

Na dušení ve víně jsou chobotničky ideální. Dušením se jejich velikost změnší o celou jednu třetinu a budou tak akorát na jedno sousto. Z kila chbotniček připravíte dvě velké nebo čtyři menší předkrmové porce.

Doba přípravy

25 minut

Doba pečení

60-75 minut

Ingredience

1 kg chobotniček čerstvých nebo mražených
4 větší vyzrálá rajčata
125 ml olivového oleje
4 stroužky česneku  oloupané a přepůlené
1 velká cibule nakrájená nahrubo
1 bobkový list
1 lžíce rajčatového protlaku
150 ml kvalitního suchého červeného vína
4 lžíce červeného vinného octa
500 ml kuřecího vývaru
1 lžička oregana
krupicový cukr na dochucení
mořská sůl a čersvě mletý pepř
opečené plátky bílé bagety k podávání

Postup

Chobotničky opláchněte a nechte okapat. V malém rendlíku přiveďte k varu vodu, vložte do ní na půl minuty rajčata, vyjměte je pomocí lžíce, a takto spařená rajčata nařízněte do kříže a slupku oloupejte. Dužinu nakrájejte nadrobno.
V kastrolu nebo hlubší pánvi rozpalte olej a vsypte chobotničky, přidejte česnek a míchejte a opékajte na středním plameni zhruba 15 minut, dokud se neodpaří tekutina, kterou chobotničky pustí.
Přidejte oloupaná rajčata, cibuli, bobkový list a protlak, přilijte víno a vinný ocet a nechte odvařit zhruba 5 minut. Zalijte vývarem, přikryjte poklicí a duste doměkka cca 60 minut. Průběžně kontrolujte, zda už jsou chobotničky měkké, podle potřeb ypodlijte ještě trochu vývaru. Okamžik změknutí nepropásněte!!! Když ho zmeškáte, chobotničky opět ztvrdnou a budte je muset vařit další hodinu.
Jakmile chobotničky změknou, odstavte je a dochuťte oreganem, cukrem, solí a pepřem. Podávejte s naducho pečenou bílou bagetou.

Co je u nás nového

Další recepty